Statistikat për koronavirusin në Itali, moshat më të prekura që humbën jetën

Statistikat për koronavirusin në Itali, moshat më të prekura që humbën jetën

Të dhënat e urgjencës së koronavirusit në Itali vazhdojnë të rriten dhe të ndryshojnë.

Të premten, 13 mars, Presidenti i Institutit të Lartë të Shëndetit, Silvio Brusaferro, dha një përditësim të rëndësishëm për karakteristikat e pacientëve të vdekur dhe pozitivë me Sars-cov-2 (virusi që shkakton Covid-19, “sëmundja koronavirus”: gjithmonë është mirë të mbani mend se virusi, në vetvete, nuk është sëmundje, dhe që mund ta keni në trupin tuaj pa u sëmurur, por duke mbetur infektues për të tjerët për një kohë të gjatë).

Në krahasim me 5 marsin e kaluar, kur Brusaferro kishte siguruar të njëjtën pasqyrë, situata në Itali u bë jashtëzakonisht më kritike. Atëherë, rastet ishin 4636, 414 të vdekur, vdekjet e lidhura me koronavirusin 148. Të mremten më 13 mars, çështjet totale kishin arritur në 17.660, të vdekurit 250, të rikuperuar 1439 (megjithëse njeriu duhet të kuptojë njëri-tjetrin, kur bëhet fjalë për “shërimin”: dhe është mirë të lexoni këtë pjesë; këtu është harta).

“Të dhënat mbi vdekshmërinë po thellohen me të dhënat mjekësore të të ndjerëve”, tha Brusaferro. (raporti i detajuar i ISS me identitetin e pacientëve me virus pozitiv)

Mosha

“Pacientët që kanë vdekur me koronavirus kanë një mesatare mbi 80 vjeç, (80.3), kulmi i vdekshmërisë është në rangun e moshës 80 deri 89 vjeç. Numri i vdekjeve në mesin e të sëmurëve është më i lartë në mesin e atyre mbi 80 vjeç. Mosha mesatare e të ndjerëve është shumë më e lartë se sa rastet e tjera pozitive”. Shifra është në përputhje me atë të dhjetë ditëve më parë: më 5 mars, mosha mesatare e të ndjerëve ishte 81 vjet (pak më e lartë) dhe shumica e vdekjeve – 42.2% – ishin regjistruar në grupmoshën ndërmjet 80 dhe 89 vjeç (32.4% e vdekjeve ishin midis 70 dhe 79; 8.4% ishin midis 60 dhe 69; 2.8% midis 50 dhe 59 dhe 14.1% gjatë 90 viteve).

Kujdes: këto të dhëna janë shumë të ndryshme nga ato të pacientëve. Atje mosha mesatare është shumë, shumë më e ulët. Të dhënat e publikuara në 11 mars, në lidhje me 8342 raste, zbuluan se 424 raste, pra 5 përqind e të sëmurëve, ishin më pak se 30 vjeç. Ky koronavirus prek edhe fëmijët: janë 43 nën 9 vjeç dhe 85 nën 19 vjeç. Dhe kjo, siç raportohet nga epidemiologu Lopalco, pothuajse 12% e atyre që janë shtruar në shërbim të kujdesit intensiv janë më pak se 50 vjeç.

Pra: edhe nëse shkalla e vdekshmërisë rritet krah për krah me moshën (0,1% midis 40 dhe 49 vjeç; 0.2% midis 50 dhe 59; 2.5% ndërmjet 60 dhe 69 vjeç; 6,4% midis 70 dhe 79 vjet, 13.2% për mbi 80) virusi po prek rëndë edhe më të rinjtë.

Seksi

Gratë, sipas Brusaferros, janë vetëm 25.8 për qind e të vdekurve. Nëse shikoni pacientë të sëmurë (jo vetëm të vdekur), gratë përbëjnë 38 për qind: në përputhje me statistikat botërore. Një nga interpretimet e dhëna është se burrat pinë duhan më shumë.

Patologjitë e mëparshme

Shumica e viktimave, specifikoi Brusaferro, kishin “sëmundje kronike të shumta”. Dy viktima nuk ishin bartës të patologjive. “Kategoritë më të shpeshta kanë 2-3 ose më shumë patologji, rreth 46-47 për qind të vdekjeve totale”. Më 5 mars, ISS kishte specifikuar që patologjia më e shpeshtë e mëparshme ishte hipertensioni, i ndjekur nga sëmundja ishemike e zemrës dhe diabeti.

Dy vdekje nën 40 vjeç

Brusaferro foli për dy pacientë që vdiqën nën moshën 40 vjeç. “Njëri prej tyre ishte 39 vjeç dhe kishte një gjendje të patologjisë neoplastike – një tumor, domethënë – dhe vdiq në spital, tjetri gjithnjë 39 vjeç vdiq në shtëpi dhe kishte disa faktorë shoqërues përfshirë diabetin, obezitetin dhe lloje të tjera të sëmundjeve që karakterizonin jetën e tij para se të infektohej”.

Pra?

Në shumë raste – siç shpjegoi Cristina Marrone – virusi ndërhyri në organizma jo mjaft të fortë për të reaguar në mënyrë adekuate dhe ishte shumë e mundshme të bëhej shkak kontribues i vdekjes. Studimet epidemiologjike të kryera deri më tani shpjeguan se rreziku i vdekjes rritet me moshën (për mbi 80 arrin në 14.8 për qind) dhe për shkak të kushteve para-ekzistuese mjekësore, sipas përqindjeve të ndryshueshme të rrezikut (+ 10.5 për qind për pacientët me zemër; + 7.3 për qind për diabetikët; + 6.3 për qind për ata që vuajnë nga sëmundje kronike të frymëmarrjes; + 6 për qind për ata me hipertension; deri + 5.5 për qind për ata me kancer). Presidenti i Institutit të Lartë të Shëndetit, Silvio Brusaferro, sqaroi ditë më parë se këto të dhëna “konfirmojnë vëzhgimet e bëra deri më tani në pjesën tjetër të botës, në veçanti për faktin se të moshuarit dhe njerëzit me sëmundje para-ekzistuese janë më të rrezikuar. Njerëz shumë të brishtë, të cilët shpesh jetojnë në kontakte të ngushta dhe që duhet t’i mbrojmë sa më shumë”.

Si të mbroheni?

Për të mbrojtur veten, mbani mend disa gjëra kryesore:

Ne duhet të qëndrojmë në shtëpi, siç rekomandohet nga qeveria;

Për të mbrojtur kundër ngjitjes së sëmundjes: mos prekni sytë, hundën dhe gojën me duar të palara; largohuni nga ata që teshtijnë ose kolliten; teshtini ose kolliteni në një shami të disponueshme dhe hidhni menjëherë shaminë ose facoletën; mirëmbani hixhen të mirë të sipërfaqeve.

Rekomandimi mbi të cilin insistojnë të gjitha agjencitë shëndetësore në botë është një gjest i thjeshtë, me kosto gati zero, por shumë efektive, i cili kufizon dukshëm kalimin e infeksionit: lani duart shpesh (dhe mirë) me ujë dhe sapun për të paktën 20 sekonda dhe gërshetoni gishtërinjtë.

Në mungesë të ujit dhe sapunit, mund të përdoren zgjidhje alkoolike që janë po aq efektive. Maska përdoret vetëm nga profesionistë të kujdesit shëndetësor, të cilët janë në kontakt të ngushtë me pacientë të sëmurë dhe njerëz të infektuar për të mbrojtur të shëndetshmit.Corriere/Panorama/

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0