Nga 250 mijë armë ilegale, për vetëm 1.800 është kërkuar legalizim në MPB

Nga 250 mijë armë ilegale, për vetëm 1.800 është kërkuar legalizim në MPB

Prej 250 mijë armëve ilegale që vlerësohet t’i posedojnë qytetarët e Kosovës, për vetëm 1.800 janë paraqitur kërkesa për legalizim në Ministrinë e Punëve të Brendshme (MPB).

Kërkesat për legalizim janë bërë gjatë fushatës për legalizim të armëve, që ka zgjatur 9 muaj, nga 17 dhjetori i vitit të kaluar e deri më 17 shtator të këtij viti, shkruan sot Koha Ditore.

Gjatë kësaj kohe neni i Kodit penal që sanksionon me gjobë dhe burgim veprën penale “Mbajtja në pronësi, kontroll ose posedim të paautorizuar të armëve”, ka qenë i suspenduar nga ministri i Brendshëm, tani në dorëheqje Ekrem Mustafa.

Me gjithë numrin e ulët të kërkesave për legalizim, krahasuar me armët ilegale që vlerësohet se qarkullojnë në Kosovë, sipas MPB-së, fushata është e suksesshme, duke thënë se qytetarët çdo ditë janë duke u vetëdijesuar dhe se vazhdimisht është duke u rritur besimi i tyre, siç kanë thënë në qëllimin e drejtë dhe transparent të legalizimit të armëve.

Hulumtimet të mëhershme të MPB-së kanë treguar për rreth 360 mijë armë ilegale. Mirëpo, ky numër sipas zyrës për medie e MPB-së ka rënë për rreth 100 mijë armë. “Në bazë të statistikave, në Kosovë gjinden rreth 250.000 armë ilegale në posedim të qytetarëve. Ky numër është me i vogël për rreth 100.000 armë që nga koha e hulumtimit paraprak në të cilin kanë qenë rreth 360.000 armë ilegale”, thuhet në përgjigjen e Zyrës për medie të MPB-së.

Ata kanë numëruar edhe faktorët që, sipas tyre, kanë ndikuar në këtë ulje.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0