Lugina zgjedh drejtuesin e Këshillit Nacional të Shqiptarëve në Serbi

Lugina zgjedh drejtuesin e Këshillit Nacional të Shqiptarëve në Serbi

Sot në Luginën e Preshevës mbahen zgjedhjet e Këshillit Nacional të Shqiptarëve në Serbi, i cili merret ekskluzivisht me çështjet e shqiptarëve atje, me qëllim të avancimit të të drejtave të shqiptarëve në fushën e arsimit, kulturës dhe përdorimit të simboleve kombëtare.

Njohës të së drejtës kushtetuese në Kosovë thonë se të drejtat e shqiptarëve atje janë përkeqësuar dhe se ata që marrin mandatin për udhëheqjen e Këshillit duhet të jenë unikë dhe t’i përparojnë të drejtat e tyre nacionale, shkruan ksp.

Janë gjashtë shqiptarë nga parti të ndryshme të cilët pretendojnë të udhëheqin me Këshillin Nacional Shqiptar në Serbi.

Fushata parazgjedhore e tyre ka përfunduar dhe zgjedhjet mbahen nesër më 4 nëntor.

Këshilli është një institucion i themeluar në vitin 2010 për të mbrojtur dhe avancuar të drejtat e shqiptarëve në fushën e arsimit, kulturës, informimit, përdorimit të simboleve kombëtare dhe përdorimit te shkrimit e gjuhës shqipe.

Por praktikat tregojnë se Serbia asnjëherë nuk ka avancuar të drejtat dhe liritë, elementare të qytetarëve atje.

Madje, në Luginë nuk u lejua as lapidari i Ushtrisë Çlirimtare të Preshevës, Medvegjes dhe Bujanocit, të cilin pushteti serb e pati hequr me dhunë.

Derisa në Serbi nuk respektohen të drejtat e shqiptarëve, në komunat e Kosovës që janë me popullatë shumicë serbe, qarkullojnë lirshëm të gjitha simbolet dhe përmendoret që përbëjnë identitet dhe histori të komunitetit të tyre.

Ndryshe, Kuvendi i përgjithshëm i këshillit Kombëtar Shqiptar, në të cilin po garojnë gjashtë lista shqiptare, përbëhet prej 15 anëtarëve.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0