Kurti thotë se do ta ketë primare funksionalizimin e sigurimeve shëndetësore

Kurti thotë se do ta ketë primare funksionalizimin e sigurimeve shëndetësore

Kandidati për kryeministër të Kosovës, Albin Kurti, premtoi se që në javën e parë të qeverisjes së tij do të fillojë të gjitha përgatitjet me shpejtësi për Sistemin Informativ Shëndetësor. Kjo si parakusht për funksionalizimin e sigurimeve shëndetësore për të gjithë qytetarët e Kosovës.

Këtë zotim Kurti e bëri në tryezën “Sigurimet Shëndetësore po fillojnë ?!” e organizuar nga Shoqata e të Drejtave të Pacientëve në Kosovë në Ditën Ndërkombëtare të Mbulimit Universal me Shërbime Shëndetësore .

Kryetari i Lëvizjes Vetëvendosje tha se qeveria e drejtuar prej tij do të ketë çështje primare shëndetin e të gjithë qytetarëve.

Ai shprehu indinjimin që edhe 20 vjet pas çlirimit dhe rreth 12 vjet pas shpalljes së pavarësisë qytetarët nuk gëzojnë sigurime shëndetësore. Sipas tij, sot në Kosovë është një situatë paradoksale kur ka sigurime për automjete por jo për njerëzit brenda këtyre automjeteve.

Kurti përmendi edhe ndryshim-plotësimin e Ligjit për Sigurime Shëndetësore që sipas tij ka edhe defekte, por tashmë është edhe i dalë kohe.

“Ne kemi theksuar që është shumë e rëndësishme hartimi profesional i protokolleve, i udhërrëfyesve klinikë dhe zyrtarizimi i tyre. Pastaj është ndryshim-plotësimi i Ligjit për Sigurime Shëndetësore sepse në njërën anë edhe ka defekte por në anën tjetër është edhe i dalë kohe. Më tej duhet të fillojë punën përgatitja për Sistemin Informativ Shëndetësor duke u bazuar në komponentët kryesore, protokollet dhe bazën e re të punëtorëve shëndetësorë të licencuar. Gjithashtu zbatim i hollësishëm dhe në tërësi i rezolutës së Kuvendit të Kosovës në lidhje me sigurimet shëndetësore. Nuk ka mundësi që ne të fillojmë me sigurimet shëndetësore pa e bërë punën paraprake përgatitore. Kemi pasur mjaftueshëm dështime dhe nuk kemi komoditetin e dështimit të radhës”, deklaroi Kurti, transmeton kosovapress.

Ndërsa, Agron Bytyqi nga Shoqata e të Drejtave të Pacientëve në Kosovë tha se para dy muajsh Asambleja e Përgjithshme e OKB-së ka miratuar deklaratë politike për mbulimin universal shëndetësor.

Për të parë se sa i rëndësishëm është mbulimi universal shëndetësor, Bytyqi tha se duhet të shohim thirrjen e OKB-së që fuqimisht i rekomandon vendeve anëtare të saj që të arrihet mbulimi universal shëndetësor deri në vitin 2030.

Duke u ndalur në realitetin kosovar, Bytyqi duke cituar raportin e progresit tha se një e treta e popullatës nuk e merr shërbimin e nevojshëm shëndetësor ndërsa 18% nuk e kërkojnë shërbim fare për shkak të vështirësive financiare.

“Sipas raportit të progresit një e treta e popullatës nuk e merr shërbimin e nevojshëm shëndetësor dhe 18% e popullatës për shkak të vështirësive financiare nuk kërkojnë shërbim fare. Një prej reformave që kishte do të lehtësonte drejt mbulimit universal është edhe futja e sigurimeve të detyrueshme shëndetësore. Në agjendën politike Kosova e ka miratuar Ligjin e Sigurimeve Shëndetësore dhe është në proces të funksionalizimit”, tha Bytyqi.

Visare Mujko Nimani nga UNFPA Kosovo kërkoi që të mos lihen anash kategoritë specifike siç janë gratë e të cilat kanë disa nevoja të veçanta, sidomos në shëndetin riprodhues.

Duke përmendur edhe rezolutën e Kombeve të Bashkuara përmes së cilës kërkohet që të gjithë ata të cilët janë lënë anash të kenë qasje në shërbime shëndetësore të barabartë siç janë pleqtë e personat me aftësi të kufizuara.

“Të kemi një qasje të ciklit jetësor d.m.th prej momentit kur fëmija fillon të zhvillohet në barkun e nënës e deri në vdekje të sigurojmë gjatë gjithë ciklit jetësor qasje në shërbime kualitative shëndetësore e jo disa kategori të jenë të lëna anash apo të mos kenë mundësi apo siç e kemi rastin e të moshuarve kur i gjithë pensioni iu shkon në barna ose shërbime të tjera sepse nuk kemi mundësi t’i mbulojmë nevojat e tyre”, tha Nimani.

Në këtë tryezë foli edhe drejtori i Fondit të Sigurimeve Shëndetësore, Fatmir Plakiqi, i cili shpalosi punën e këtij viti dhe organizimin e përpjekjet për të përmirësuar punën e këtij fondi.

Ndërsa Arianit Jakupi nga Oda e Farmacistëve të Kosovës foli për rolin e këtij komuniteti karshi sigurimeve shëndetësore.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0