Këto janë tri qytetet më të shtrenjta në botë

Këto janë tri qytetet më të shtrenjta në botë

Është bërë e ditur se Cyrihu, Parisi dhe Hong-Kongu janë qytetet më të shtrenjta në botë, thotë një raport i ri.

Gjeneva vjen në vendin e shtatë, sipas sondazhit më të fundit të Kostos së Jetës në të gjithë Njësinë e Ekonomistit të Inteligjencës, botuar së fundmi. Cyrihu është ngritur për katër vende që nga raporti i tij i mëparshëm i botuar në prill, dhe Gjeneva është ngritur për tri vende në listë. Cyrihu dhe Parisi kanë kaluar Singaporin dhe Osaka (Japoni), të cilat kanë rënë në renditje, thuhet në raport.

Sondazhi i fundit, i kryer në shtator, tregon se si Covid-19 po ndikon në çmimet e mallrave të konsumit. Ajo bazohet në çmimet e 138 mallrave dhe shërbimeve në rreth 130 qytete kryesore në gjithë botën.

Indeksi i Kostos Botërore të Jetesës (WCOL) i EIU është rritur me vetëm 0.3 pikë mesatarisht nga viti i kaluar, thotë ai. Por ndërsa qytetet në Amerikat, Afrikën dhe Evropën Lindore janë bërë më pak të kushtueshme që nga viti i kaluar, qytetet e Evropës Perëndimore janë bërë më të kushtueshme.

Zinxhirët e furnizimit dhe zhvendosja e përparësive të konsumatorit

Kjo pjesërisht pasqyron një rritje të monedhave evropiane ndaj dollarit amerikan, sipas EIU. Çmimet janë ndikuar gjithashtu nga problemet e lidhura me zinxhirin e furnizimit Covid-19, ndikimi i taksave dhe subvencioneve dhe ndryshimet në preferencat e konsumatorit. Çmimet e mallrave thelbësore janë mbajtur më mirë sesa ato që konsiderohen jothelbësore në krizë, thotë ajo.

Nga dhjetë kategoritë e mallrave dhe shërbimeve të mbuluara nga raporti, duhani dhe rekreacioni (përfshirë elektronikën e konsumit) kanë pasur rritjen më të madhe të çmimeve që nga viti i kaluar. Çmimet e veshjeve kanë pasur rënien më të madhe, shkruan albinfo.ch.

“Pandemia Covid-19 ka bërë që dollari amerikan të dobësohet, ndërsa monedhat e Evropës Perëndimore dhe Azisë Veriore janë forcuar ndaj tij, gjë që nga ana tjetër ka zhvendosur çmimet për mallra dhe shërbime”, thotë Upasana Dutt, kreu i Kostos Botërore të Jetesës në EIU . “Pandemia ka transformuar sjelljen e konsumatorit, pasi bllokimet dhe tendencat e tilla si puna nga shtëpia kanë rritur çmimet e elektronikës së konsumit dhe pajisjet e vaktit në shtëpi kanë zënë vendin e ngrënies së restorantit për familjet e klasës së mesme.”

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0