Këto janë 5 vendet më të reja në botë

Këto janë 5 vendet më të reja në botë

1. Kosova

Viti i pavarësisë: 2008

Popullsia: 1.8 milionë

Në 17 shkurt Kosova do të festojë 10 vjetorin si një shtet pas shpalljes së pavarësisë nga Serbia në vitin 2008. Por Kosova nuk është shteti i vetëm i krijuar në dekadat e fundit. Edhe shumë shtete të tjera kanë arritur të formohen përmes referendumeve dhe ndihmës së Shteteve të Bashkuara.

2.Palau

Viti i pavarësisë: 1994

Popullsia

3.Mali i Zi dhe Serbi

Viti i pavarësisë: 2006

Popullsia e Malit të Zi: 623,000

Popullsia e Serbisë: 7.1 milionë

Më 21 maj të vitit 2006, qytetarët e këtij vendi, përmes votës në referendum, kanë mbështetur pavarësinë nga Serbia. Për suksesin e referendumit ka qenë e nevojshme mbështetja e së paku 55% të votuesve.

4.Timori Lindor

Viti i Pavarësisë:

Popullsia: 1.3 milionë

Timori Lindor, dikur pjesë e Indonezisë

Timori Lindor, dikur pjesë e Indonezisë, kishte një udhëtim të gjatë drejt shtetësisë. Kur publiku votoi për pavarësi nga Indonezia në 1999, referendumi u përmbush me dhunën nga një ushtri anti-pavarësie ndërsa Shtetet e Bashkuara ndërhynin.

5.Sudani Jugor

Viti i Pavarësisë: 2011

Popullsia: 12.2 milionë

Sudani Jugor fitoi pavarësinë nga Sudani në vitin 2011 pas viteve me luftë civile, por dhuna vazhdon të shkatërrojë vendin më të ri të botës. Lufta civile shpërtheu në Sudanin e Jugut në vitin 2013 dhe vazhdon edhe sot, pasi udhëheqësit politikë të grupeve të ndryshme etnike hyjnë në pushtet. Më shumë se 50.000 njerëz janë vrarë dhe më shumë se 1.6 milion të shpërngulur gjatë konflikteve.  Scan-tv.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0