Haradinajt i refuzohet viza për SHBA, nisin sanksionet për heqjen e taksës

Haradinajt i refuzohet viza për SHBA, nisin sanksionet për heqjen e taksës

Al Jazeera ka raportuar para pak minutash se kryeministrit të Kosovës Ramush Haradinaj, iu refuzua viza amerikane për shkak të taksës ndaj Sebrisë dhe Bonsjë dhe Hercegovinës.

Një burim i Departamentit Amerikan të Shtetit i ka thënë Al Jazeera Balkans se ky sanksion vjen pasi që Haradinaj po refuzon të heqë taksën ndaj Serbisë dh Bosnjës.

Dhe se sanksione mund të ketë edhe tutje nëse nuk heqet kjo taksë deir më 21 janar, ultimatum i dhënë për Qeverinë e Kosovës.

Kryeministri i Kosovës Ramush Haradinaj nuk mori një vizë amerikane, kështu që ai nuk do të jetë në gjendje të marrë pjesë në punën e një konference mbi Ballkanin në fillim të shkurtit.

Ndërsa gazetari i Al Jazeera Ballkanit Ivica Puljić raportoi nga Uashingtoni, se Haradinaj më parë kishte marrë një ftesë për të marrë pjesë në konferencën, e cila pritet të mbahet më 6 shkurt.

Megjithatë, një burim nga Departamenti i Shtetit konfirmoi se Haradinaj nuk kishte marrë një vizë hyrjeje për futjen e një taksi në Serbi dhe Bosnje dhe Herzegovinë.

Haradinaj duhej të merrte pjesë në këtë konferencë, dhe mungesa e tij u konfirmua nga një nga organizatorët.

Heqja e një taksie me garanci ndërkombëtare
Sot, Kryeministri i Kosovës njoftoi se Qeveria e Kosovës është e gatshme të pezullojë përkohësisht taksat mbi mallrat nga Serbia dhe Bosnja dhe Hercegovina me garancitë ndërkombëtare për nënshkrimin e një marrëveshjeje përfundimtare që do të rezultojë në njohjen e Kosovës.

Ai ka shkruar në Facebook se tarifat do të mbeten në fuqi “për sa kohë që ka sugjerime për takime të pasuksesshme, pa një objektiv dhe afate të përcaktuara qartë, pa kontrata të harmonizuara, pa garanci ndërkombëtare se do të nënshkruhet një marrëveshje përfundimtare që do të rezultonte në njohje”.

Në fillim të nëntorit, Kosova paraqiti një taksë prej 10 përqind, si masa mbrojtëse për importet e produkteve nga Serbia dhe BiH, dhe disa javë më vonë, tatimi mbi produktet nga të dy vendet u rrit deri në 100 përqind pavarësisht indinjatën e bashkësisë ndërkombëtare, shkruan Al Jazeerra./ Përktheu Periskopi

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0