EIB: Do të investojmë 700 milionë euro në Ballkan, edhe Kosova përfituese

EIB: Do të investojmë 700 milionë euro në Ballkan, edhe Kosova përfituese

Banka më e madhe për investime e Evropës planifikon të financojë me rreth 700 milionë euro (861.98 milion dollarë) projekte që lidhen me përmirësimin e infrastrukturës dhe rritjen e lidhjes së transportit ndërmjet vendeve të Ballkanit Perëndimor.

“Ne planifikojmë të shtrijmë rreth 700 milionë euro për projektet e infrastrukturës, energjisë dhe transportit në Ballkanin Perëndimor në 2018”, tha zëvendës presidenti i BEI, Vazil Hudak për Reuters pasi banka prezantoi aktivitetet e saj në 2017 në Bullgari.

BEI tha se siguroi rreth 300 milionë euro kredi, garanci dhe investime të kapitalit të ri në shtetin e Detit të Zi vitin e kaluar.

z. Hudak tha se BEI do të vazhdojë të përqendrohet në ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, të vazhdojë bashkëpunimin e fortë me autoritetet publike dhe gjithashtu do të mbështesë turizmin dhe dixhitalizimin e Ballkanit Perëndimor, një rajon i cili ende mbetet i kërcënuar nga një reputacion për informalitetin.

Banka Europiane e Investimeve (EIB), në pronësi të shteteve anëtare të Bashkimit Evropian, përdor depozitat e tyre të kapitalit si siguri për të financuar hua për projekte kërkimore, infrastrukturore dhe mjedisore në Evropë dhe në mbarë botën.

EIB është institucioni financiar ndërkombëtar më aktiv në rajonin e Ballkanit Perëndimor, me miratimin e kredive, duke arritur në 8 miliardë euro gjatë 10 viteve të fundit.

Bullgaria, e cila mori në krye të saj presidencën gjashtë-mujore të radhës së BE në janar, ka thënë se do të shtyjë për më shumë projekte për të ndihmuar që vendet e Ballkanit Perëndimor të afrohen me bllokun. Rajoni ende po shërohet nga luftërat që shkatërronin ish-Jugosllavinë në vitet 1990.

Sofja do të presë një samit të BE-së dhe Ballkanit Perëndimor në maj, ku do të marrin pjesë udhëheqësit e gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor nga Kosova, Shqipëria, Serbia, Mali i Zi, Maqedonia, dhe Bosnje e Herzegovinën.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0