900 fëmijë iu shitën në mënyrë të paligjshme prindërve zviceranë

900 fëmijë iu shitën në mënyrë të paligjshme prindërve zviceranë

Qeveria ka pranuar mbikëqyrjet në rregulloret e birësimit që çuan në rreth 900 fëmijë të Sri-Lankës që u shiten në mënyrë të paligjshme prindërve zviceranë nga vitet 1970 deri në 1990.

“Këshilli Federal pranon sjelljen e gabuar të autoriteteve në atë kohë. Pavarësisht indikacioneve të hershme dhe të qarta të vendosjeve të paligjshme të birësimeve në Sri-Lanka, Konfederata dhe kantonet pritën shumë gjatë para se të ndërmarrin veprimet e duhura”, shkroi Qeveria.

Njohja dhe raporti vijnë tre vjet pasi një pyetje parlamentare nxiti një hetim mbi boshllëqet në mbikëqyrjen e birësimit, shkruan Swissinfo.ch.

Një raport tjetër i botuar në shkurt nga Universiteti i Shkencave të Zbatuara të Cyrihut gjithashtu zbuloi shkallën e trafikimit, e cila çoi në rreth 11,000 fëmijë Sri-Lankan të dorëzuar për birësim në vendet evropiane. Pothuajse 900 raste janë regjistruar në Zvicër midis 1973 dhe 1997.

Autoritetet zvicerane ishin në dijeni të problemeve jo më vonë se 1981, zbuloi raporti. Ndërsa kantonet kishin një rol për të luajtur – ato mbikëqyrin agjencitë e birësimit – janë autoritetet federale ato që mbajnë përgjegjësinë përfundimtare pasi që çështja në këtë rast shkoi përtej kufijve kombëtarë, shkruajti ai.

Fëmijët ishin shpesh të porsalindur ose shumë të vegjël dhe shiteshin për CHF 5,000-CHF 15,000 (5,650 $ – 16,930 dollarë). Nënat biologjike në Sri Lanka morën shumë pak nga kjo, me ndërmjetës që zakonisht mbanin xhep fitimet, transmeton albinfo.ch.

Të hënën qeveria zvicerane u zotua të ndërmarrë hapa të ndryshëm për të përmirësuar situatën.

Do të sigurojë mbështetje më të mirë për ata të interesuar të cilët janë në kërkim të origjinës së tyre, tha ai. Për këtë qëllim, po punohet me autoritetet kantonale, autoritetet e Sri-Lankës dhe shoqatën “Kthehu te Rrënjët”, e cila përfaqëson interesat e Sri Lankasve të adoptuar.

Së fundmi, një grup ekspertësh do të shqyrtojë sistemin aktual të birësimit për të kontrolluar nëse ka dobësi të tilla.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0