22 mijë persona kanë braktisur Kosovën brenda një viti

22 mijë persona kanë braktisur Kosovën brenda një viti

Migrimi i kosovarëve në vitin 2018 ishte dukshëm më i lartë se vitet paraprake.

Të dhënat vjetore statistikore mbi popullsinë (demografinë), kanë treguar se bilanci i migrimit ndërkombëtar në vitin 2018 ishte 21 mijë e 402 persona.

Sipas një raporti të ASK-së, në vitin 2018 është vlerësuar se 8,967 persona kanë ndërruar vendbanimin (komunën) e tyre kurse 6,762 persona imigruan (përfshi te kthyerit) në Kosovë.

Ndërsa, bilanci i migrimit ndërkombëtar (migrimi neto) në Kosovë për vitin 2018 ishte 21,402 banorë.

Komunës që më së shumti iu larguan banorët është Gjilani me 2,278 banorë, pastaj Fushë Kosova me 1,039 banorë, Kamenica me 1,256 banorë, Rahoveci me 1,609 banorë, Peja me 1,168 banorë, Malisheva ne 1,643 banorë e kështu me radhë.

Gjithsej, bilanci i migrimit ndërkombëtar i 38 komunave ishte 21 mijë e 403 persona që u shpërngulën jashtë vendit.

Në anën tjetër, imigrimi ndërkombëtar: sipas të dhënave nga Ministria e Punëve të Brendshme (MPB), UNHCR, IOM, të dhënat nga disa komuna dhe data bazës se Eurostat-it numri i imigrantëve në Kosovë, gjatë vitit 2018 është vlerësuar gjithsej 6,762 banorë. Në këtë numër janë përfshirë të kthyerit riatdhesuarit, numri i azilkërkuesve të Kosovës që kanë fituar të drejtën e nënshtetësisë, ata qe kanë fituar nënshtetësinë dhe janë rezident ne Kosovë si dhe leje qëndrimet për herë të parë me më shumë se një (1) vit qëndrimi në Kosovë.

Kurse, sipas këtyre statistikave, popullsia e Kosovës pati një rritje natyrore për 18,562 banorë.

Popullsia rezidente e Kosovës, për periudhën 01 janar–31 dhjetor 2018 u zvogëlua për -2,840 banorë apo -0.16%.

Popullsia në Kosovë për vitin 2018 vlerësohet të jetë 1,795,666 banorë rezident.

Arsyet kryesore të emigrimit konsiderohet të jenë ato ekonomike dhe sociale.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0