Shkencëtarët thonë se një lloj më infektues i coronavirusit ka përfshirë tokën

Shkencëtarët thonë se një lloj më infektues i coronavirusit ka përfshirë tokën

Historia është shqetësuese, pasi shohim një formë të mutacionit të virusit që po shfaqet shumë shpejt, thonë autorët e studimit, raporton CNBC.

Shkencëtarët thonë se kanë identifikuar një mutacion në coronavirus, për të cilin ata besojnë se një tendosje më ngjitëse ka përfshirë Evropën dhe SHBA dhe madje mund të riinfektojë ata që tashmë kanë antitrupa.

Studiuesit në Laboratorin Kombëtar Los Alamos në SHBA, zbuluan 14 mutacione në proteinat e COVID-19, njëra prej të cilave – e njohur si Spike D614G – ishte me “shqetësim urgjent”.

Dokumenti i tyre hulumtues sugjeron që lloji i mutacionit të coronavirusit që është bërë mbizotërues në të gjithë botën u identifikua për herë të parë në Evropë dhe është i ndryshëm me ato që përhapen herët në pandemi.

Duke analizuar më shumë se 6.000 sekuenca gjenetike të mostrave të coronavirusit të marra nga pacientë globalisht, studiuesit zbuluan se tendosja e mutacionit po bëhej vazhdimisht versioni më mbizotërues i virusit në çdo rajon ku u zbulua.

Bette Korber, autori kryesor i studimit, tha se kur viruset me këtë mutacion hyjnë në një popullsi, ata me shpejtësi fillojnë të marrin përsipër epideminë lokale, kështu që ato janë më të transmetueshme.

Mutacioni në proteinën e pikut ka shkaktuar shqetësim pasi kjo është një nga pjesët më të efektshme të virusit, dhe aspekti që synojnë shumica e trajtimeve dhe vaksinave.

Për shembull, zbulimi i një antitrupi “marramendës” – që parandalon virusin të infektojë qelizat njerëzore – funksionon duke u lidhur me këtë proteinë në vend që të lejojë që ajo të lidhet me qelizat dhe të përsëritet.

Ekzistojnë dy karakteristika kryesore në proteinë të cilat i janë atribuuar aftësisë së tij infektive të jashtëzakonshme.

E para quhet domeni që lidh lidhësin me receptorin (RBD), të cilën ata e përshkruajnë si “një lloj goditje kapëse që mbërthen në qelizat pritëse”, ndërsa e dyta njihet si vendi i ndarjes, “një hapës molekular që lejon virusin për të hyrë në qelizat pritëse”.

Studiuesit pranojnë se nuk e dinë se si mutacionet kanë ndryshuar këto tipare kryesore.

Sidoqoftë, fakti që gjetjet e ekipit nuk janë shqyrtuar akoma nga të tjerët, ka shqetësuar disa vëzhgues, të cilët kanë frikë se raporti potencialisht alarmues duhet të analizohet me rigorozitet para se të bëhet publik. /kp

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0