Serbia kreu gjenocid në Kosovë, thotë Thaçi në Krushë të Vogël

Serbia kreu gjenocid në Kosovë, thotë Thaçi në Krushë të Vogël

Krusha e Madhe dhe Krusha e Vogël përkujtojnë sot të vrarët dhe të masakruarit nga forcat serbe, ku nuk janë kursyer as gratë, fëmijët dhe pleqtë.

Në përvjetorin e 20-të të masakrës së Krushës së Vogël, kryetarja e këtij fshati, Shpresa Shehu, ka kërkuar përkujdesje më të madhe nga institucionet e Kosovës, raporton KTV.

Më tutje ajo ka kërkuar edhe zbardhje të çështjes për personat e pagjetur.

Ndërkaq, gjatë një fjalimi, presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, tha se Serbia ka kryer gjenocid në Kosovë, duke dëbuar mijëra qytetarë nga Kosova, duke vrarë e dhunuar.

Ai ka thënë se institucionet janë duke punuar për të zbardhur rastin e të pagjeturve.

20 vite më parë, konkretisht më 25, 26 e 27 mars të vitit 1999, në fshatin Krushë të Rahovecit janë masakruar 243 persona, ndërsa 893 shtëpi private dhe shoqërore u dogjën.

Masakra e Krushës së Madhe është një nga masakrat më të turpshme e kryer mbi popullsinë civile dhe njëra ndër masakrat dhe vrasjet masive që u bënë prej paramilitarëve, policisë dhe ushtrisë serbe anekënd Kosovës.

Ndërkaq, për dy ditë Krusha e Vogël humbi 102 persona. Ditën e parë më 25 mars ka humbur nëntë persona, ndërsa ditën e dytë, më 26 mars, ka humbur edhe 102 persona.

Brenda dy ditësh, 70 për qind e meshkujve të fshatit u vranë nga forcat serbe. Ata u vendosën në dy dhoma me duart lart në kokë. Nga dyert dhe dritaret u shtie në ta me automatikë. Shtëpia u dogj e shumë nga trupat u gjuajtën në lumë.

Në përkujtim të shënimit të kësaj date të dhimbshme do të mbahen homazhe dhe akademi përkujtimore, ku do të marrin pjesë krerët më të lartë të vendit.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0