Rrëfehen gazetarët e huaj që mbuluan luftën në Kosovë

Rrëfehen gazetarët e huaj që mbuluan luftën në Kosovë

Më 24 mars u shënua 20-vjetori i ndërhyrjes së NATO-s dhe fillimi i bombardimeve 78-ditore në caqet serbe në Kosovë.

E është pikërisht BBC që ka kujtuar zhvillimet gjatë luftës, por që nuk mungoi ndërlidhja e ngjarjeve në mes Kosovës dhe Serbisë edhe pas përfundimit të okupimit serb.

Tre reporterët e kohës së luftës kanë treguar se si kosovarët përjetuan dhuna e keqtrajtime të shumta.

Jeremy Bowen është një prej reporterëve të asaj kohe i cili tha se dëshmoi shumë mizori, e që ndryshoi jetën e tij.

“Serbët e sundonin atë kohë Kosovën, dhe shqiptarët e Kosovës gjithashtu, pra 90% të popullsisë me një shufër prej hekuri. Ata nuk mundën të udhëheqin qeverinë, fëmijët e tyre u larguan nga shkolla, ishte një regjim i vërtetë, vërtet shtypës. Kishte shumë prova dhe prova të masakrave. Kur serbët, nën peshën e presionit të NATO-s, vendosën të tërhiqeshin, atëherë ishte e mundur që të shkonin dhe të shihnin, trupa të vdekur, duke u kalbur në anën e rrugëve. Njerëzit plot me tregime të tmerrshme të fëmijëve të gjërave që kishin ndodhur. Dhe ekzistonte një tragjedi e vërtetë e hidhërimit që vazhdon”, tha Bowen, transmeton Indeksonline.

Tutje ai foli edhe për dy yjet kosovare që tani luajnë për ekipe të huaja futbollistike.

“Ata dy futbollistë, Shaqiri dhe Xhaka, u rritën në Zvicër. E megjithatë, ata kishin një përgjigje. Kështu tregojnë se ato u sollën dhe u rritën nga një familje patrotike. Por edhe për një brez të ri, këto gjëra me të vërtetë kanë rëndësi. Kosova është shumë, shumë e rëndësishme për serbët, nacionalistët serbë, sepse në 1389 serbët patën një humbje katastrofike në duart e turqve osmanë. Dhe kjo, gjatë viteve gjatë shekujve, u përkujtua nga ta dhe u bë pjesë e folklorit kombëtar. Kështu ata duhet të gjejnë një mënyrë për të jetuar me realitetin aktual. Dhe mendoj se ka shenja në udhëheqjet e të dy vendeve se ka një fillim njohje të kësaj. Por ideja e shitjes politike pas një lufte në të cilën shumë njerëz u vranë nuk është e lehtë. Në Ballkan njerëzit shqetësohen se kur fillon të shkëmbehen kufijtë, nuk do të jetë kurrë e lehtë dhe ndoshta do të përdorë gjakderdhjen”, shtoi tutje ai.

E reporteri tjetër, Dejan Anastasijeviq kujton se si një fëmijë nëntë vjeçar nga Prekazi kishte sy të hapur, ishte thuajse i ngrirë nga i ftohti dhe dhuna që ishte përdorur.

“Mua më kujtohet një fëmijë shqiptar i moshës nëntë vjeçare në fshatin Prekaz. Sytë e tij ishin të ngulitur në drejtim të qiellit të ngrirë. Ishte shumë-shumë ftohtë dhe ai ishte i qëlluar me një plumb në ballë”, shtoi tutje ai.

I njëjti përmendi gjithashtu Shaqirin dhe Xhakën, duke përkujtuar edhe momentet më të dashura për shqiptarët nga ana e tyre, realizimi i shqiponjës.

“Dy shqiptarë që luanin për ekipin zviceran filluan ta tregojnë këtë shenjë për lojtarët serbë, e cila është një shqiponjë me kokë të dyfishtë shqiptare, simboli i tyre kombëtar. Serbia ishte shumë, shumë e zemëruar. Ata paraqitën një ankesë tek Fifa, organi qeverisës ndërkombëtar për futbollin. Lojtarët u gjobitën. Distanca ndërmjet serbëve dhe shqiptarëve në Kosovë po rritet me kalimin e kohës, në vend që të afrohej ashtu siç pritej kaq shumë vite pas luftës. Në pjesën veriore të qytetit të Mitrovicës, ku jetojnë serbët, kam parë adoleshentë serbë, të cilët kurrë nuk kanë parë ndonjëherë një shqiptar të gjallë, edhe pse shqiptarët po qëndrojnë anej urës”, tha Dejan Anastasijeviq, transmeton Indeksonline.

E nga agjencia gjermane e lajmeve në Kosovë e cila raportoi përgjatë viteve 1999-2002, Albana Kasapi përkujtoi gjithashtu momentin e ‘Shqiponjës nga Xhaka dhe Shaqiri’.

“Kjo ishte më shumë se thjesht fitore. Ata donin që njerëzit në shtëpi të ndjehen krenarë që të paktën disa shqiptarë apo dikush, ka shënuar një fitore ndaj Serbisë. Tensionet u kthyen përsëri verën e kaluar, kur presidenti i Serbisë doli në pah duke folur për idenë e rivendosjes së kufijve midis Serbisë dhe Kosovës. Shqiptarët dhe serbët nuk do të pajtohen”, tha Albana Kasapi.

Në këtë reportash të BBC-së u theksua se ‘Koha nuk mund të kthehet prapa, Kosova nuk do të kthehet në Serbi, Serbia nuk do ta kthejë Kosovën’.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0