Ligji për Pagat me shumë gjasë do të përfundojë në Gjykatën Kushtetuese

Ligji për Pagat me shumë gjasë do të përfundojë në Gjykatën Kushtetuese

Ligji për Pagat me shumë gjasë do të përfundojë në Gjykatën Kushtetuese.

30 ankesa nga subjekte të ndryshme të sektorit publik që po i shqyrton institucioni i Avokatit të Popullit, kanë bazë të fortë që Kushtetueses t’i kërkohet interpretim ligjor.

Avokati i Popullit, Hilmi Jashari, tha se bazuar në këto ankesa vihet në pikëpyetje kushtetutshmëria e ligjit, pasi i njëjti nuk ka arritur qëllimin e të qenët “pagë e barabartë për punë të barabartë”, raporton KTV.

Sipas Jasharit, në mesin e ankesave ka edhe nga sektori i Shëndetësisë, Arsimit e Policisë, pavarësisht se sindikatat e këtyre sektorëve po e kundërshtojnë kushtetuesen. Jashari shtoi se në rast se ky ligj dërgohet në Kushtetuese, kjo e fundit ka mundësinë që të pezullojë vetëm nenet që kontestohen nga sindikatat ose ligjin në tërësi.

Sipas tij, nëse ndodh që ligji të pezullohet i tëri, atëherë nuk do të ketë paga në bazë të koeficientëve të rinj për sektorin publik deri në aktgjykimin e Kushtetueses.

Ndërsa, për mundësinë e pezullimit të neneve që po konsiderohen si diskriminuese, Jashari tha se ligjin nuk e pengojnë të zbatohet.

Sindikata e Arsimit, ajo e Policisë dhe Shëndetësisë nuk po pajtohen që ky ligj të shkojë në Kushtetuese, pasi sipas sindikalistëve, një gjë e tillë do të ishte e padrejtë.

Rrahman Jashari nga SBASHK-u thotë se nëse ndodh një gjë e tillë, shtetin e pret kolaps, me ç’rast do të ketë edhe greva.

Grevë kanë paralajmëruar edhe të pakënaqurit me këtë ligj, Sindikata e Telekomit dhe KEK-ut, të cilët kanë kërkuar që ky ligj të mos nis të zbatohet nga dhjetori për ndërmarrjet publike.

Por, këto reagime sindikaliste për dhe kundër ligjit, po i sheh si ndërhyrje dhe kërcënim institucioni i Avokatit të Popullit.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: